Tuinblog | Marianne De EetLijn Coach
Tuinblog
(over tijd verdelen)

Kan ik niet beter een tuinblog beginnen?

Op de valreep verschijnt er nog een blog in juni.
Deze gaat over de tuin en moestuin en wat daar allemaal bij komt kijken.

De maanden april, mei en juni vind ik de fijnste maanden (behalve als er een hittegolf voorbij komt).  De tuin is dan het mooist. Alles is (meestal) nog fris groen en niet uitgedroogd door hitte of tekort aan regen. 

Veel van mijn lievelingsbloemen bloeien, onder andere de akelei en veel, héél veel rozen. Dat betekent ook veel uitgebloeide bloemen wegknippen.

Om de tuin een beetje overzichtelijk te houden, is het belangrijk om de woekeraars en bodembedekkers in de gaten houden. Dus op tijd afsteken, wegknippen of gewoon uit de grond rukken.
Planten die ondersteuning nodig hebben, bind ik op. Zo hangen ze niet te veel over andere planten heen en storten niet in elkaar bij de eerste beste regenbui.
Bij onder andere de Hortensia Annabelle is dit noodzakelijk!

De tuin is omringd door diverse hagen (liguster en haagbeuk) en ook in de tuin zijn veel hagen en bollen (buxus en taxus). Verder staan er nog een paar bomen en heesters.
Dat betekent snoeien. Veel snoeien!
Al het snoeiafval wordt weer hergebruikt. Takken gaan in de houtwal of worden met de hakselaar versnipperd voor de paden. De rest gaat ook in de hakselaar en daarna in de compostbakken. Of gewoon in de borders als mulchlaag.
Er zijn ook veel plekken in de tuin waar ik snoeiafval kwijt kan zonder dat je het ziet. Dit verteert heel snel en is een feest voor de insecten, vogels en egels.

In de borders heb ik niet veel last van onkruid. Ze staan zo vol, dat gras of onkruid weinig kans krijgt. Maar tussen de stenen op de terrassen en paden vindt elke zaadje wel een plaatsje om te kiemen. Daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. 
Eerst was ik als een malle bezig om alle bestrating onkruidvrij te houden. Als je niet wilt spuiten met een onkruidbestrijder is dat niet te doen.
Onder het motto 'onkruid bestaat niet, het is ook een plant' is het een stuk makkelijker te accepteren.  En sommige zijn ook heel nuttig, bijvoorbeeld vogelmuur of brandnetel, of bloeien mooi zoals hondsdraf of fluitenkruid. De paardenbloem kan iets minder op mijn sympathie rekenen.

In de moestuin is onkruid niet welkom. Een bloeiende éénjarige wordt nog wel getolereerd zolang deze niet te veel ruimte inneemt. Maar na de bloei gaat deze er zonder pardon uit. De groente heeft voorrang!
De moestuin is verdeeld in 5 bakken met aardbeien, courgette, sperziebonen, diverse soorten sla, rucola, bietjes, snijbiet, knoflook, uien, raapstelen, spinazie en tomaten. In de kas staan ook tomaten en kruiden. 
In de volgende blog ga ik meer vertellen over de moestuin.

Al met al kost de tuin best veel tijd. Ik vind het niet erg, want tuinieren is mijn hobby.
Het is goed om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen. Ik vergeet ook gewoon de tijd als ik bezig ben.  Voor mijn gevoel ben ik dan heel even aan het werk, maar voor je het weet is het zo twee of drie uur later. Als ik regelmatig even pauzeer en niet achter elkaar doorga tot het af is (het is nooit af), dan valt de fysieke inspanning ook mee.

Omdat tuinieren gedeeltelijk weersafhankelijk is, kan ik soms dagen niets in de tuin doen als het bijvoorbeeld regent. Daarna moet ik de achterstand weer inhalen, want die planten groeien wel door, vooral na een regenbui.
Of andersom: met ideaal tuinweer kan ik dagen in de tuin doorbrengen en dan heb ik dus wat minder tijd om te bijvoorbeeld een blog te schrijven. 
Tijd verdelen en plannen, het blijft lastig voor mij.

# Tuin
Tuinblog
Marianne Gillot
1 juni, 2019
Deel deze post
Labels
Wijzig
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
365 dagen gezonder van A tot Z
(over meer mogelijkheden)